Succesvol parkeerbeleid kan niet zonder gebruik van de juiste data

We vroegen Joris Petillion van Parkmobile terug te blikken op Vakbeurs Mobiliteit. Samen met Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaf hij inzicht in de mogelijkheden van digitaal parkeren voor gemeentes, hoe datagebruik kan ondersteunen in de mobiliteitssturing binnen gemeenten en de rol van Parkmobile hierin.

“De mogelijkheden van data zijn enorm. We staan aan het begin van data inzichten en zien enorme kansen en toepassingsmogelijkheden voor gemeenten. Als lokale overheden en de private sector samen de data doorgronden wordt mobiliteitssturing mogelijk. De data is afkomstig uit onze Parkmobile parkeerapp. Deze is momenteel beschikbaar in meer dan 30 gemeentes in België zoals Antwerpen, Gent en Charleroi en dit aantal groeit snel. De app is nr. 1 parkeerapp in Europa. Parkmobile beheert hiernaast het BPR, een parkeerrechten database waarmee we digitaal parkeren faciliteren voor gemeentes. Wanneer een gemeente hierop aangesloten is kunnen we deze faciliteren met data die uit de database afkomstig is."

De mogelijke toepassing van data voor gemeenten en het belang van samenwerking werden vooral duidelijk in de presentatie van Giuliano Mingardo. De drie belangrijkste uitkomsten van deze presentatie luidden:

1. Een parkeer- en mobiliteitsbeleid zijn ingewikkeld, omdat mobiliteit complex is geworden. Samenwerking tussen lokale overheden en de private sector is noodzakelijk. Natuurlijk moet een overheid altijd de regie in eigen handen houden.

2. Het gebruik van data kan beleidsmakers helpen om betere beslissingen te nemen: je kunt een beleid evalueren en optimaliseren. Betere informatie maakt de communicatie richting stakeholders (bijvoorbeeld de detailhandel) makkelijker; door data zijn er minder emoties tijdens een discussie.

3. Parkeren is, net als mobiliteit, een afgeleide vraag. Dus prijs is vaak inelastisch. Afhankelijk van het doel van een stad, kun je beter een tijdmanagement systeem invoeren bij betaald parkeren (combinatie van betaald parkeren en maximale tijdsduur), dit is effectiever dan alleen een (hogere) prijs.

Een voorbeeld van parkeerdata in Antwerpen

Joris is enthousiast over de data samenwerking met lokale overheden: "Vanuit Parkmobile bieden we inzichten die het parkeerbeleid van gemeente ondersteund. Als strategische partner helpen we lokale overheden door data beschikbaar te maken waarmee ze deze inzichten verkrijgen. We hebben bijvoorbeeld Parijs en Londen voorzien van data, waardoor zij hun mobiliteitsbeleid beter hebben kunnen vormgegeven. We staan aan het begin van deze ontwikkeling en kijken ernaar uit om samen met lokale overheden mobiliteitsvraagstukken aan te pakken om daarmee schonere steden te realiseren."

Parkmobile is onderdeel van YOUR NOW, een joint venture van BMW GmbH en Daimler AG. Parkmobile ontwikkelt en exploiteert volledig geïntegreerde parkeermanagement oplossingen: van mobiel parkeren tot en met vergunning management systemen. Bent u als gemeente benieuwd wat het team van Joris voor u kan betekenen? Neem contact op met Joris via: joris.petillion@park-now.com.


  • Stay Safe & Go Easy

    Veilig naar een fysieke vakbeurs!

  • Stay Safe & Go Easy

    Ontmoet elkaar weer in levenden lijve!

  • Stay Safe & Go Easy

    De oplossing voor een 1,5 meter vakbeurs!

x

Wat is STAY & GO?